ΑΡΧΕΙΟ -70- ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
(Φιλιππούπολη Ανατολικής Ρωμυλίας 1862 - Αθήνα την 21 Νοεμβρίου 1952)

Ο Αριστείδης Ανδρόνικος, γόνος αρχοντικής οικογένειας της Ανατολικής Ρωμυλίας γεννήθηκε στην Φιλιππούπολη το 1862 και πέθανε στην Αθήνα την 21 Νοεμβρίου 1952. Ολόκληρη η ζωή του υπήρξε στίβος περιπετειών, μελετών και εθνικών αγώνων. Έπειτα από λαμπρές εγκύκλιες σπουδές στην Φιλιππούπολη, βρέθηκε στο Παρίσι όπου σπούδασε ιατρική. Δεν περιορίστηκε στην μελέτη των βιβλίων της ιατρικής, στο Παρίσι αποφάσισε ν’ ανακαλύψει τις κυρίαρχες δυνάμεις της εποχής του (Τραπεζίτες της πλατείας Πιγκάλ, άνθρωποι των χρηματιστηρίων, τοκογλύφοι των λαών της Ευρώπης) οι οποίες καθόριζαν τη ροπή της πολιτικής και της οικονομίας, δυνάμεις οι οποίες είχαν στραφεί αμέτρητες φορές κατά του Ελληνισμού. Η απόφασή του αυτή τον έφερε από το Παρίσι στην Άπω Ανατολή.
Στην Κίνα μελέτησε την σινική επανάσταση, το 1910 βρέθηκε στη Ρωσία όπου τον είχαν ελκύσει τα προμηνύματα της κοινωνικής εξέγερσης που θα ξεσπούσε μετά από 7 χρόνια.
Διετέλεσε αμισθί διευθυντής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πετρούπολη απ’ όπου είδε τον μπολσεβικισμό να επικρατεί. Οι μπολσεβίκοι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν κατάφερε όμως να διασωθεί και να έρθει στην Ελλάδα το 1924.
Το Νοέμβριο του 1929 μαζί με τους Π. Σαρηγιάννη, Α. Αθηνογένη, Ι. Αραπάκη, Αριστ. Σκυλίτση ιδρύει την Πανελλήνια Ένωση Κοινωνικής Άμυνας (ΠΕΚΑ) με στόχο τον αντικομμουνιστικό αγώνα και την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης.
Τον Σεπτέμβριο του 1942, μετά την ανατίναξη του κτιρίου της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ) ο Αριστείδης Ανδρόνικος αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την ηγεσία της.
Τον Σεπτέμβριου του 1944, λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών ο Ανδρόνικος έφυγε με ειδική αμαξοστοιχία για τη Βιέννη μαζί με πλειάδα άλλων εθνικοσοσιαλιστών. Εκεί συμμετείχε στην «εξόριστη κυβέρνηση» του Έκτορα Τσιρονίκου, που συγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 1944 στην κωμόπολη Κίτσμπυλ, στο ξενοδοχείο Grand Hotel αναλαμβάνοντας μαζί με τον Κωνσταντίνο Σκανδάλη το «Υπουργείο Διαφώτισης και Προπαγάνδας».
Ένα σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης του και του πολύτιμου αρχείου του καταστράφηκε από τους κομουνιστές το 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Έργα του Αριστείδη Ανδρόνικου:
ΤΙ ΕΣΤΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ – Αθήνα 1952
Ο ΙΟΥΔΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ

Εργασίες του δημοσιευμένες στο περιοδικό ΦΩΣ:
Η ΣΙΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ